Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Temmuz ihracatı 25.6 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırarken, TÜFE ve işsizlik rakamlarında da önemli düşüşler kaydedildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, temmuz ayı dış ticaret verilerini TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, temmuz ayında Türkiye’nin ihracatı 25 milyar 600 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatı rekorunu kırdı.
Bakan Bolat, küresel ekonominin jeopolitik riskler ve artan korumacılıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Körfez’deki gerilimlerin enerji, petrokimya ve gübre gibi temel sanayi ham maddelerinde fiyat artışlarına ve arz sıkıntılarına yol açtığını ifade etti. Ateşkesin kısmen rahatlama sağlasa da, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz’deki saldırılar navlun ve sigorta maliyetlerini yükselttiğini vurguladı. Kızıldeniz’deki saldırılar da süreci zorlaştıran etkenler arasında yer aldı.
Bakan Bolat, temmuz ayında işsizlik oranının yüzde 7,6 ile 2005’ten bu yana görülen en düşük seviyeye indiğini belirtti. İstihdam sayısının 32 milyon 733 bine yükseldiğini ve işsiz sayısının 2,5 milyona doğru gerilediğini söyledi. Enflasyon rakamlarına da değinen Bolat, temmuz ayında TÜFE’nin aylık yüzde 1,78’e gerilediğini, yıllık bazda ise yüzde 31,75’e düştüğünü kaydetti. Bu rakamların, savaşların getirdiği olumsuzluklara rağmen beklenenin altında kaldığını ekledi.
Ticaret Bakanı Bolat, temmuz ayı ihracat rakamlarıyla ilgili müjdeyi paylaşarak, 25 milyar 600 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 3’lük bir artışa işaret ettiğini söyledi. Bu rakamın, tarihteki en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. Ayrıca, yıllıklandırılmış mal ihracatının 278,6 milyar dolara ulaştığını ve hizmetler ihracatıyla birlikte toplam yıllıklandırılmış ihracatın 401,1 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bu rakamlar da rekor olarak kayıtlara geçti.
Temmuz ayında mal ihracatında 712 milyon dolarlık bir artış yaşanırken, ithalat yüzde 5,2 artışla 32 milyar 989 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durum, temmuz ayında dış ticaret açığının 7,3 milyar dolar olmasına neden oldu. Ocak-temmuz döneminde ise dış ticaret açığı 60,5 milyar dolar olarak kaydedildi.
Bakan Bolat, son bir yılda mal ihracatında 9 milyar 230 milyon dolarlık net artış olduğunu ve bu artış oranının yüzde 3,4 olduğunu bildirdi. Son bir yılda net ithalatın 17,6 milyar dolar arttığını ve dış ticaret açığının 96,7 milyar dolara ulaştığını belirtti. Ancak, bölgesel savaşlara ve küresel ekonomik zorluklara rağmen dış ticaret açığındaki artışın kontrol altında ve tolere edilebilir düzeyde olduğunu vurguladı.
Parite ve takvim etkilerine de değinen Bolat, avro/dolar paritesinin ihracatçılar aleyhine çalıştığını, ancak takvim etkisinin lehlerine olduğunu ve toplamda yaklaşık 200 milyon dolarlık bir etkinin ihracat lehine gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]