CNN analizine göre, Rusya’nın casus uydularıyla elde ettiği istihbaratı İran’a aktardığı ve saldırıların isabet oranını artırdığı öne sürüldü.
CNN’in analizine göre, Rusya’nın casus uyduları aracılığıyla elde ettiği jeo-uzamsal istihbaratı İran’a aktardığı ve bu bilgilerin İran’ın ABD üslerine yönelik saldırılarında kullanıldığına dair “kanıtlar” bulunduğu iddia edildi. Özellikle 27 Mart’ta Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Hava Üssü’ne düzenlenen saldırı öncesinde bir Rus uydusunun bölgeyi gözlemlediği belirtildi. Bu durum, ABD ile İran arasındaki gerilimi farklı bir boyuta taşıyor.
CNN analizinde, Rusya’nın yörüngedeki uydularının ABD askeri tesislerini görüntüleyebildiği aktarıldı. Ayrıca bu uyduların radar ve telsiz sinyallerini tespit etme, füze rampalarından yayılan ısı izlerini belirleme yeteneğine sahip olduğu ifade edildi. Bulutlu veya karanlık koşullarda dahi yeryüzündeki değişiklikleri izleyebildikleri vurgulandı.
Analizde, İran’ın 27 Mart’ta Suudi Arabistan’daki Prens Sultan Hava Üssü’ne düzenlediği saldırı öncesinde Rus casus uydularının bölgeyi gözlemlediği iddia edildi. Rusya’ya ait Kosmos 2573 uydusunun, söz konusu saldırıdan iki gün önce üssün üzerinden geçtiği ileri sürüldü. Toplamda 14 Rus uydusunun bölgede aktif gözlem yaptığı belirtildi.
CNN’e konuşan kaynaklar, Prens Sultan Hava Üssü’nde oluşan hasarın boyutu ve saldırıların isabet oranının Rusya’nın sağladığı jeo-uzamsal istihbarat olmadan “neredeyse imkansız” olduğunu dile getirdi. Kaynaklar, Rusya’ya ait bazı casus uydularının elde ettiği istihbaratın İran’a aktarıldığına ve bu bilgilerin bazı hassas saldırılarda kullanıldığına ilişkin “kanıtlar” bulunduğunu öne sürdü.
Reklam & İşbirliği: [email protected]