Aile Hekimliği Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler Kocaeli’nin İzmit ilçesinde görevli Aile Hekimi Merve Çakır, aile hekimliğinin 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile ihdas edildiğini ve çıkarılan yeni yönetmeliğin bu kanunun daha etkin bir şekilde uygulanması için olumlu değişiklikler içerdiğini belirtti. Değişiklikler sayesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha düzenli şekilde sunulması, gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi ve kronik…
Aile Hekimliği Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde görevli Aile Hekimi Merve Çakır, aile hekimliğinin 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu ile ihdas edildiğini ve çıkarılan yeni yönetmeliğin bu kanunun daha etkin bir şekilde uygulanması için olumlu değişiklikler içerdiğini belirtti. Değişiklikler sayesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha düzenli şekilde sunulması, gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi ve kronik hastalıkların erken teşhis edilerek tedavi edilmesi hedeflenmektedir.
Gereksiz İlaç Kullanımının Önlenmesi
Aile Hekimi Merve Çakır, Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımının Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının 2,5 katı olduğunu belirtti. Yeni yönetmelikle gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilerek halk sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Ayrıca, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçların da akılcı kullanımı teşvik edilmektedir.
Aile Hekimlerine Yönelik Kolaylıklar
Yeni yönetmelikle aile hekimlerinin başına düşen kayıtlı nüfus sayısı azaltılarak, hastalara daha fazla zaman ayırma imkanı sağlanmıştır. Kronik hastalıkların takibi, erken teşhis ve tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, hastaların hastanelerden randevu alma kolaylığı getirilmiş ve aile hekimlerinin maaşlarında artışlar sağlanmıştır.
Yeni yönetmelik sayesinde aile hekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve halk sağlığının korunması için atılan adımlar, sağlık sektöründe önemli bir gelişmeyi temsil etmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]