Zeytin, en temel besin kaynaklarının başında gelmektedir. Bilimsel çalışmalar sonucunda zeytinyağının ‘en değerli yağlardan biri’ olduğu açıklanınca zeytine olan ilgi tüm dünyada artmıştır. Kahvaltılık ve yemeklik olarak tüketilen zeytin, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alırken, zeytinyağı da içerdiği önemli yağ asitleri, antioksidanlar ve E vitamini ile tercih edilmektedir. Zeytin Gen Bankası ve Çeşitlilik Türkiye, İspanya…
Zeytin, en temel besin kaynaklarının başında gelmektedir. Bilimsel çalışmalar sonucunda zeytinyağının ‘en değerli yağlardan biri’ olduğu açıklanınca zeytine olan ilgi tüm dünyada artmıştır. Kahvaltılık ve yemeklik olarak tüketilen zeytin, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alırken, zeytinyağı da içerdiği önemli yağ asitleri, antioksidanlar ve E vitamini ile tercih edilmektedir.
Türkiye, İspanya ve Fas’ın ardından dünyanın 3. zeytin gen bankasına sahiptir. İzmir’deki Zeytincilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan bu bankada 2025 yılı itibarıyla 464 farklı zeytin türü koruma altındadır. Ülkemizde 100 tescilli zeytin çeşidi bulunurken, dünyanın çeşitli ülkelerinden getirilen 364 zeytin türü de ülkemizde yetiştirilmektedir.
TAGEM bünyesindeki araştırma enstitüleri, zeytin ve zeytinyağı sektöründe Ar-Ge faaliyetlerine liderlik etmektedir. Son 15 yılda yapılan çalışmalarla milli zeytin çeşitleri arasına Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım Parmağı, Memecik Klon 9, Arsel, Sultani gibi çeşitler eklenmiştir. Ayrıca, bölgesel şartlara uygun yeni çeşitlerin üretimi için melezleme çalışmaları da sürdürülmektedir.
Türkiye, zeytin ağacı sayısını 200 milyonun üzerine çıkararak dünya lideri konumuna yükselmiştir. Ülkemiz genelinde 864 bin 428 hektar alanda zeytin yetiştirilmekte ve yıllık ortalama 22 milyon ton zeytin üretilmektedir. Türkiye, sofralık zeytin üretiminde dünyada birinci, zeytinyağı üretiminde ise İspanya’nın ardından ikinci sıradadır.
Bu gelişmelerle Türkiye, zeytin ve zeytinyağı sektöründe önemli bir oyuncu olmaya devam etmekte ve liderliğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]