ISS’de Rus modülünde artan hava kaçağı nedeniyle acil tahliye hazırlığı başlatıldı. İki kozmonotun sızıntıya müdahale yöntemi NASA ile anlaşmazlığa neden oldu.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) Rusya’ya ait bölümde meydana gelen hava kaçağı, acil tahliye endişelerine yol açtı. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), hava kaçağının kötüleşmesi üzerine dört astronot ve bir kozmonota, acil bir duruma karşı hazırlıklı olmaları amacıyla Crew Dragon uzay aracına geçme ve uzay giysilerini giyme talimatı verdi.
Üst düzey bir NASA yetkilisi, son aylarda küçük seviyelerde seyreden hava kaçağının arttığını belirtti. Yetkiliye göre, kozmonotlar Sergey Kud-Sverchkov ve Sergei Mikayev, sızıntının kaynağı olduğuna inanılan çatlağa ulaşmak için farklı bir bölmeyi testereyle açmaya çalışıyor. NASA’nın bu yönteme karşı çıktığı ve görev kontrol merkezinin güvenli bölge prosedürlerini devreye soktuğu ifade edildi. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.
ISS’nin 27 yıllık tarihinde istasyon hiçbir zaman tamamen tahliye edilmedi. NASA ve Roscosmos, Zvezda servis modülündeki küçük hava kaçaklarının nedeni ve giderilmesi konusunda uzun süredir görüş alışverişinde bulunuyordu.
İstasyonda şu anda Crew-12 ekibinden NASA astronotları Jessica Meir ve Jack Hathaway, Avrupa Uzay Ajansı astronotu Sophie Adenot, Roscosmos kozmonotu Andrey Fedyaev ile Kasım ayında gelen ekip Amerikalı astronot Christopher Williams ve Rus kozmonotlar Sergey Kud-Sverchkov ile Sergei Mikayev olmak üzere toplam 7 personel görev yapıyor.
Uzay çöpleri ve hava kaçağı oranlarındaki değişimler nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ‘güvenli bölge’ uygulaması nadiren kullanılıyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]