SON GELİŞMELER
--:--:--
USD49,37EUR55,23ALTIN6.605,00Istanbul18° Sağanak3:20ÖĞLE'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

Türkiye’nin Enerji Sektörüne 2035’e Kadar 200 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefi

Türkiye’nin 2035’e kadar enerji sektöründe 200 milyar dolarlık yatırım hedefi belirlendi. Rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücü 120 GW’a çıkacak, elektrikli araç sayısı 7 milyona ulaşacak.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’nin Enerji Sektörüne 2035’e Kadar 200 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi ile APLUS Enerji Danışmanlık işbirliğiyle hazırlanan ‘Enerji Sektör Raporu 2026’, Türkiye’nin 2035 yılına kadar enerji alanında belirlediği hedefleri ve yatırım yol haritasını ortaya koydu. Raporda, Türkiye’nin 2035’e kadar rüzgar ve güneş enerjisindeki kurulu gücünü 120 gigavata çıkarma hedefi bulunduğu belirtildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın öngörülerine göre bu hedefe ulaşmak için her yıl 8 ila 9 gigavat yeni kapasitenin devreye alınması gerekiyor. Nükleer enerji dahil olmak üzere enerji dönüşümü için toplam finansman ihtiyacının yaklaşık 200 milyar dolar seviyesinde olacağı öngörülüyor. Bu miktarın yaklaşık 80 milyar dolarının sistem esnekliğini artırma, şebeke modernizasyonu ile iletim ve dağıtım altyapısı yatırımlarından oluşması bekleniyor.

Enerji Sektöründe Yeni Nesil Yatırım Alanları

Raporda, geleneksel enerji üretim alanlarının yanı sıra batarya depolama ve elektrikli araç şarj altyapısı gibi yeni nesil yatırım alanlarına da odaklanıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 2035’te yüksek senaryoda 7 milyona ulaşması bekleniyor. Batarya depolama ile entegre yenilenebilir enerji yatırımları ve ilk açık deniz rüzgar enerjisi projesi olan YEKA DÜRES-2026, sektördeki önemli yatırım fırsatları arasında gösteriliyor.

Rüzgar, güneş, batarya depolama, hidroelektrik, jeotermal, biyokütle ve yeşil hidrojen olmak üzere 7 ana teknoloji alanı, yatırımcı perspektifinden ayrıntılı olarak incelendi. Rapor, Türkiye’nin elektrik piyasasının gelişimini, mevcut yapısını, arz-talep dengesini ve mevzuat değişikliklerini ele alıyor. Yenilenebilir enerji ve depolama yatırımlarının orta ve uzun vadeli görünümü ile yatırımcı fırsatları da değerlendiriliyor.

Elektrik piyasasında yatırım kararlarını etkileyebilecek düzenleyici ve sektörel gelişmeler, piyasa tasarımı değişiklikleri, karbon piyasası, nükleer enerji, elektrikli araçlar ve şarj altyapısı gibi konular raporda yer alıyor. Nisan 2026’da güncellenen gün öncesi piyasası azami fiyat limiti ve Mayıs 2026’da yürürlüğe giren lisanssız üretimde saatlik mahsuplaşma uygulaması gibi güncel düzenlemeler de yatırım getirileri ve riskler açısından analiz edildi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, raporun Türkiye’nin enerji sektörünün uluslararası yatırımcılar nezdindeki görünürlüğünü ve cazibesini artıracağını belirtti. Dağlıoğlu, Türkiye’nin küresel enerji dönüşümünün öncü ülkelerinden biri olma hedefini sürdürdüğünü vurgulayarak, yenilenebilir enerji kapasitesinin artması, şebeke modernizasyonu, enerji verimliliği, depolama ve yerli üretim kapasitesinin geliştirilmesinin yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda uluslararası sermayenin, ileri teknolojilerin ve stratejik işbirliklerinin Türkiye’nin enerji dönüşümüne daha güçlü entegre edilmesi amaçlanıyor.

Benzer Haberler

Tümü
Okul Gıdası Uygulamasına Geçiş Süresi Güncellendi Yeni Logo ve Skorlama Sistemi Geliyor
Okul Gıdası Uygulamasına Geçiş Süresi Güncellendi Yeni Logo ve Skorlama Sistemi Geliyor
İŞKUR’dan 9 Ayda 1.1 Milyon İstihdam Atağı
İŞKUR’dan 9 Ayda 1.1 Milyon İstihdam Atağı
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4132 Dolar
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı Ons Altın 4132 Dolar
Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı BIST 100 12.271,92 Puandan Açıldı
Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı BIST 100 12.271,92 Puandan Açıldı
Savunma Sanayii Eylül İhracatı 634 Milyon Dolara Ulaştı
Savunma Sanayii Eylül İhracatı 634 Milyon Dolara Ulaştı
Otomobil ve Hafif Ticari Araç Satışları 9 Ayda 803 Bini Aştı
Otomobil ve Hafif Ticari Araç Satışları 9 Ayda 803 Bini Aştı
Objektif & Doğru Habercilik..
Zor Haber - Güncel Haber Bültenleri

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
    Copyright © 2025 Tüm hakları ZOR HABER 'de saklıdır.