TCMB’nin Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları yayımlandı. Kredi standartlarında sıkılaşma eğilimi sürerken, gelecek dönemde TL kredilerde gevşeme, yabancı para kredilerde sıkılaşma bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılının ikinci çeyreğine ilişkin bankaların değerlendirmeleri ve 2026 yılının üçüncü çeyreğine yönelik beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi’nin sonuçlarını yayımladı. Ankete göre, bankaların kullandırdığı işletme kredilerine uygulanan standartlarda belirgin bir sıkılaşma gözlemlenirken, gelecek dönemde bu sıkılaşmanın yerini sınırlı bir gevşemeye bırakması bekleniyor.
KOBİ’lere ve büyük işletmelere verilen kredilerde standartlar sıkılaşırken, bu eğilimin yerini sınırlı gevşemeye bırakacağı öngörülüyor. Kısa ve uzun vadeli kredilerde de standartlardaki gevşemenin yerini sıkılaşmaya bıraktığı, ancak ilerleyen dönemde sıkılaşmanın yerini sınırlı gevşemeye bırakmasının beklendiği belirtildi.
TL kredilere uygulanan standartlarda gevşemenin yerini sıkılaşmaya bırakması dikkat çekerken, yabancı para kredilerdeki sıkılaşma eğiliminin devam ettiği gözlemlendi. Gelecek çeyrekte TL kredilerde sıkılaşmanın sınırlı gevşemeye, yabancı para kredilerde ise sıkılaşmanın devam etmesi bekleniyor. Konut kredileri standartlarında sınırlı bir sıkılaşma görülürken, bu durumun sürmesi öngörülüyor. Taşıt kredilerinde de benzer şekilde sınırlı sıkılaşma yaşanırken, mevcut eğilimin devam etmesi bekleniyor. Diğer bireysel kredilerde ise sıkılaşma daha güçlü bir şekilde devam ediyor, ancak bu sıkılaşmanın ilerleyen dönemde zayıflayarak sürmesi öngörülüyor.
İşletme kredilerine olan talepte ise artışın güçlenerek devam etmesi bekleniyor. İkinci çeyrekte işletme kredisi talebindeki artış bir miktar zayıflasa da, gelecek dönemde bu talebin yeniden güçlenmesi öngörülüyor. Bireysel kredilerde ise kredi talebindeki artış yerini azalışa bıraktı. Konut ve taşıt kredisi talebindeki azalışın mevcut seviyelerde sürmesi, taşıt kredisi talebindeki azalışın ise zayıflayarak devam etmesi bekleniyor. Diğer bireysel kredi talebindeki sınırlı artışın yerini sınırlı azalışa bırakması ve bu azalışın güçlenerek sürmesi öngörülüyor.
Anket sonuçlarına göre, yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarında ikinci çeyrekte görülen sıkılaşma eğiliminin devam ettiği tespit edildi. Üçüncü çeyrekte ise yurt içi fonlama koşullarının gevşemesi, yurt dışı fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın ise önemli ölçüde zayıflayarak devam etmesi bekleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]