Türkiye’nin Eylül ayı elektrik üretimi verileri açıklandı. Yerli kaynaklar toplam üretimin %70,3’ünü karşılarken, yenilenebilir enerjinin payı da arttı.
Türkiye, Eylül ayında ürettiği elektriğin yüzde 70,3’ünü yerli kaynaklardan sağladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, bu dönemde yenilenebilir enerji kurulu gücü 80 bin 315 megavata ulaşarak toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 63,1’e yükseldi. Yerli kaynakların toplam kurulu güçteki payı ise yüzde 72,1 olarak kaydedildi.
Eylül ayında güneş ve rüzgar enerjisinin toplam kurulu gücü 43 bin 762 megavata ulaştı. Bu iki yenilenebilir enerji kaynağının toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 34,4’e çıktı.
Eylül ayında toplam 31,79 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirildi. Bu üretimin yüzde 26’sını oluşturan 8,27 milyar kilovatsaatlik kısım hidrolik kaynaklardan sağlandı. Hidrolik enerjiyi, yüzde 13,6 payla 4,32 milyar kilovatsaat güneş enerjisi ve yüzde 12,1 payla 3,84 milyar kilovatsaat rüzgar enerjisi takip etti. Güneş ve rüzgar kaynaklarından elde edilen toplam elektrik üretimi 8,16 milyar kilovatsaat olarak kayıtlara geçti.
Aynı ayda yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi 18,10 milyar kilovatsaat ile toplam üretimin yüzde 56,9’unu oluşturdu. Yerli kaynaklardan üretilen elektrik ise 22,35 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşerek toplamın yüzde 70,3’üne ulaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kurulu güçteki artışın yenilenebilir enerji kurulu gücünü 80 bin 315 megavata taşıdığını belirtti. Bayraktar, elektrik üretiminde dışa bağımlılığın yüzde 30’un altına indirildiğini vurgulayarak, arz güvenliğini sağlamlaştırırken yerli ve yenilenebilir kaynakların ekonomik kalkınma aracı olarak kullanılacağını ifade etti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]